Sushi Time Bebeh!!
Assalamualaikum korang!
Hari ni aku nak ajar korang cara nak buat sushi.Excited tak?hehehe.Mesti korang pernah makan kan?sape yang tak pernah makan tu tak pe.Nanti kalau terjumpa kat memane try la ek.Seriously kalau pertama kali korang cuba, memang rasa agak pelik sikit kot.Tu bagi pendapat aku je la.Aku start minat nak buat benda2 ni sebab aku terpengaruh dengan cerita jepun yang aku tengok dulu.Terlalu banyak sangat ceritanya sampai aku dah tak ingat dah tajuknya.:p
Actually aku dah pernah buat beberapa kali.Masa first time aku buat time tu aku baru form 3 kot.Kalau aku tak silap lah.Rupa sushi aku tu ada kat facebook aku.Memang agak pelik sikit ghupenye.Tapi tak pe.Hilang masuk perut jugak kan.Sushi yang aku tunjuk kat atas tu namanya sushi roll.Aku search pak cik google je.Ok!Sekarang aku akan senaraikan bahan2 yang korang perlukan untuk buat sushi ni. :)
Bahan untuk dicampur dengan nasi
4 sudu cuka
1 sudu garam
1 sudu gula
*korang campur sume bahan ni dalam satu mangkuk macam kat dalam gambar tu pastu korang letak dalam microwave untuk larutkan gula dengan garam.Disebabkan aku tak de microwave so aku guna kaedah double boil.Ha lagi satu!Pastikan sudu yang korang guna untuk measure tu adalah sudu yang sama.Kalau tak lain pulak rasa dia.
Lepastu, korang masak la nasi macam biasa. 1 cawan je tau!Sebenarnya lebih sikit pun tak pe.Ikut cita rasa korangla ye. Korang tau masak nasik kan?So aku tak yah tunjuk la ek.Tak kisah korang nak guna nasik cap rambutan, or cap ayam pun.Tak semestinya kena guna beras jepun.Seelok-eloknya beras jepun la tapi aku tak pernah guna.Tapi time korang masak nasik ni, korang lebihkan sikit airnya.Bagi nasik tu lembik and lembut sikit.Senang korang nak ratakan time gulung nanti.Lepas je nasik tersebut masak,time tengah panas2 lagi tu, korang terus amik garfu then gaul bagi nasik tu 'bebas'.Tak faham?Err..Maksud aku, leraikan nasik tu.Pastu korang terus campur bahan yang tadi.Nasi untuk sushi dah pun settle!
Next, untuk filling dalam sushi pulak.Actually part filling ni part yang paling syok sekali sebab korang boleh letak pape je yang korang nak.Aku suggest korang letak isi ketam(ala,bende alah yang namanya filament stick eh?kot la),hotdog a.k.a.anjing panas ,timun,carrot,and even telur goreng pun korang boleh letak!Korang goreng jelah pape.Benda ni ikut kreativiti korang sendiri la.Tapi korang kena potong panjang2 and tak terlalu nipis.Ikut kelebaran and kepanjangan gulungan sushi korang lah.
Then lepas dah prepare dengan filling korang, tibalah masa untuk gulungkanperniagaan orang sushi korang!Part ni korang perlu ada sushi mat(tak kisah lah mahal atau murah) and sushi seaweed.Kat part ni korang kena bancuh sikit air garam.Aku suruh korang buat air garam untuk rendamkan tangan korang yang letih dan 'suci' tu.Hehehe tak delah.Just joking ok?Air garam tu untuk senang kan proses ni.Kalau korang tengok kat youtube,time dorang nak letak nasik and nak potong sushi selepas digulung mesti dorang celup tangan and pisau dorang kat dalam air ni.Air ni tak kasi nasik melekat kat tangan and pisau korang.Ada sesetengah video, dorang pakai sake.Sake ni sejenis arak orang jepun.Tak kan lah korang nak guna arak semate nak buat sushi.Ish!tak patut tak patut.
Lepas korang dah gulung and korang dah siap potong,lepas baca doa bolehlah korang try makan.Kat rumah korang mesti tak de kicap sushi kan?Tak pe.Tak payah pening2 nak carik.Korang cicah je la guna kicap ape yang korang ada.Kicap Jalin ke,kicap cap kipas udang ke or pape jenis kicap yang ada kat rumah korang.Wasabi kalau korang rasa perlu, pepandai la korang hidup.Biasa kat Jusco belambak.So cari la kat sane.
Tu je lah kot yang aku nak kongsi dengan korang hari ni.Kalau korang free and rajin,try la buat.Serius,senang gila nak buat.Tak de la complicated sangat.Bagi aku, lebih baik kita buat sendiri daripada kita beli sebab kita bukan nya tau ape yang dorang guna.Aku takut dorang guna sake.Tu je.Bukan nak kata tak boleh beli yang dah siap.Boleh, aku tak larang pun.Pergi je beli yang dah siap.Express je kan!Kalau korang yakin dorang tak de guna benda bukan2, just beli je.
Dah la.Aku dah tak de benda nak cakap.Ha!Kalau ade pape kemusykilan,korang boleh tanye aku kat fesbuk.Kalau korang nak tanya kat formspring or twitter pon boley.Suka hati korang la ek?Aku chow dulu.Enjoy readers!~
*Sebenarnya ada gambar nak tunjuk tapi fon pulak buat hal.So,maaf ye?:)
Hari ni aku nak ajar korang cara nak buat sushi.Excited tak?hehehe.Mesti korang pernah makan kan?sape yang tak pernah makan tu tak pe.Nanti kalau terjumpa kat memane try la ek.Seriously kalau pertama kali korang cuba, memang rasa agak pelik sikit kot.Tu bagi pendapat aku je la.Aku start minat nak buat benda2 ni sebab aku terpengaruh dengan cerita jepun yang aku tengok dulu.Terlalu banyak sangat ceritanya sampai aku dah tak ingat dah tajuknya.:p

Bahan untuk dicampur dengan nasi
4 sudu cuka
1 sudu garam
1 sudu gula
*korang campur sume bahan ni dalam satu mangkuk macam kat dalam gambar tu pastu korang letak dalam microwave untuk larutkan gula dengan garam.Disebabkan aku tak de microwave so aku guna kaedah double boil.Ha lagi satu!Pastikan sudu yang korang guna untuk measure tu adalah sudu yang sama.Kalau tak lain pulak rasa dia.
Lepastu, korang masak la nasi macam biasa. 1 cawan je tau!Sebenarnya lebih sikit pun tak pe.Ikut cita rasa korangla ye. Korang tau masak nasik kan?So aku tak yah tunjuk la ek.Tak kisah korang nak guna nasik cap rambutan, or cap ayam pun.Tak semestinya kena guna beras jepun.Seelok-eloknya beras jepun la tapi aku tak pernah guna.Tapi time korang masak nasik ni, korang lebihkan sikit airnya.Bagi nasik tu lembik and lembut sikit.Senang korang nak ratakan time gulung nanti.Lepas je nasik tersebut masak,time tengah panas2 lagi tu, korang terus amik garfu then gaul bagi nasik tu 'bebas'.Tak faham?Err..Maksud aku, leraikan nasik tu.Pastu korang terus campur bahan yang tadi.Nasi untuk sushi dah pun settle!
Next, untuk filling dalam sushi pulak.Actually part filling ni part yang paling syok sekali sebab korang boleh letak pape je yang korang nak.Aku suggest korang letak isi ketam(ala,bende alah yang namanya filament stick eh?kot la),hotdog a.k.a.
Then lepas dah prepare dengan filling korang, tibalah masa untuk gulungkan
Lepas korang dah gulung and korang dah siap potong,lepas baca doa bolehlah korang try makan.Kat rumah korang mesti tak de kicap sushi kan?Tak pe.Tak payah pening2 nak carik.Korang cicah je la guna kicap ape yang korang ada.Kicap Jalin ke,kicap cap kipas udang ke or pape jenis kicap yang ada kat rumah korang.Wasabi kalau korang rasa perlu, pepandai la korang hidup.Biasa kat Jusco belambak.So cari la kat sane.
Tu je lah kot yang aku nak kongsi dengan korang hari ni.Kalau korang free and rajin,try la buat.Serius,senang gila nak buat.Tak de la complicated sangat.Bagi aku, lebih baik kita buat sendiri daripada kita beli sebab kita bukan nya tau ape yang dorang guna.Aku takut dorang guna sake.Tu je.Bukan nak kata tak boleh beli yang dah siap.Boleh, aku tak larang pun.Pergi je beli yang dah siap.Express je kan!Kalau korang yakin dorang tak de guna benda bukan2, just beli je.
Dah la.Aku dah tak de benda nak cakap.Ha!Kalau ade pape kemusykilan,korang boleh tanye aku kat fesbuk.Kalau korang nak tanya kat formspring or twitter pon boley.Suka hati korang la ek?Aku chow dulu.Enjoy readers!~
*Sebenarnya ada gambar nak tunjuk tapi fon pulak buat hal.So,maaf ye?:)
Comments
Post a Comment